Nyitólap / Receptkönyvek / Nemzetek pörköltjei / Magyaros marhapörkölt recept

Magyaros marhapörkölt recept

11 Apr 2024

Hozzávalók:

    1 kg marhalábszár

    70 dkg vöröshagyma

    2 evőkanál zsír vagy olaj

    2 evőkanál pirospaprika

    1 teáskanál köménymag

    1 teáskanál majoránna

    1 gerezd fokhagyma

    1 paradicsom (opcionális)

    1 zöldpaprika (opcionális)

    Só

    Bors

    1 liter víz (vagy alaplé)

 

Elkészítés:

    A marhahúst mosd meg, és vágd kockára. A vöröshagymát aprítsd fel.

    Egy fazékban hevítsd fel a zsiradékot, majd pirítsd meg rajta a vöröshagymát.

    Ha a hagyma üveges, add hozzá a marhahúst, és pirítsd fehéredésig.

    Szórd meg a pirospaprikával, a köménnyel és a majoránnával, majd keverd össze.

    Öntsd fel vízzel (vagy alaplével), és ízlés szerint sózd, borsozd.

    Takard le a fazekat, és kis lángon párold a pörköltet kb. 2-3 órán át, amíg a marhahús megpuhul.

    Ha szükséges, közben pótold a folyadékot.

    A pörkölt elkészülte előtt 10 perccel add hozzá a zúzott fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát (opcionális).

    Tálald a pörköltet nokedlivel, galuskával, burgonyapürével vagy rizzsel.

 

Tippek:

    A pörkölt ízét fokozhatod, ha a zsírban egy kevés szalonnát is pirítasz.

    A pörköltet ízlés szerint fűszerezheted babérlevéllel, borsikafűvel, szerecsendióval, chili paprikával vagy más fűszerekkel.

    Ha a pörkölt szaftja túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy tejföllel hígíthatod.

    A pörkölt másnap még finomabb, ezért érdemes előző nap elkészíteni.

 

Jó étvágyat!

Share this article: