Magyaros marhapörkölt recept
11 Apr 2024
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
70 dkg vöröshagyma
2 evőkanál zsír vagy olaj
2 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom (opcionális)
1 zöldpaprika (opcionális)
Só
Bors
1 liter víz (vagy alaplé)
Elkészítés:
A marhahúst mosd meg, és vágd kockára. A vöröshagymát aprítsd fel.
Egy fazékban hevítsd fel a zsiradékot, majd pirítsd meg rajta a vöröshagymát.
Ha a hagyma üveges, add hozzá a marhahúst, és pirítsd fehéredésig.
Szórd meg a pirospaprikával, a köménnyel és a majoránnával, majd keverd össze.
Öntsd fel vízzel (vagy alaplével), és ízlés szerint sózd, borsozd.
Takard le a fazekat, és kis lángon párold a pörköltet kb. 2-3 órán át, amíg a marhahús megpuhul.
Ha szükséges, közben pótold a folyadékot.
A pörkölt elkészülte előtt 10 perccel add hozzá a zúzott fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát (opcionális).
Tálald a pörköltet nokedlivel, galuskával, burgonyapürével vagy rizzsel.
Tippek:
A pörkölt ízét fokozhatod, ha a zsírban egy kevés szalonnát is pirítasz.
A pörköltet ízlés szerint fűszerezheted babérlevéllel, borsikafűvel, szerecsendióval, chili paprikával vagy más fűszerekkel.
Ha a pörkölt szaftja túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy tejföllel hígíthatod.
A pörkölt másnap még finomabb, ezért érdemes előző nap elkészíteni.
Jó étvágyat!